Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Στοχευμένες δράσεις και όχι απεργία!

Συνεδριάζουν σήμερα Δευτέρα τα συνδικαλιστικά σωματεία των δημοσιογράφων για το θέμα του αγγελιόσημου που φαίνεται ότι οδεύει προς κατάργηση. Η αίσθηση που κυκλοφορεί είναι πάμε για απεργιακές κινητοποιήσεις και μάλιστα διαρκείας. 

Το αγγελιόσημο είναι ζωτικό ζήτημα για τον κλάδο μας, ναι! Όμως για την κοινωνία είναι από άγνωστο ως παντελώς αδιάφορο ζήτημα. Το να κατεβάσουμε τα ρολά μόνο κακό μπορεί να κάνει στους εαυτούς μας φίλοι συνδικαλιστές. 


Η ήδη εξαιρετικά κλονισμένη σχέση της κοινωνίας με τα ΜΜΕ ηλεκτρονικά και έντυπα θα διαρραγεί ακόμη περισσότερο. Ας δουν λίγο τα στοιχεία από τις τηλεθεάσεις των κεντρικών δελτίων ειδήσεων και το γεγονός ότι στις 8 τα δελτία σαρώνει το μαγειρικό ριάλιτι του Alpha. Ας δουν τα… πολικά νούμερα τηλεθέασης των πολιτικών talk shows με εξαίρεση μόνο τον eniko και αυτό μόνο όταν ο Ν. Χατζηνικολάου έχει κάποιο «δυνατό» καλεσμένο. Ας ρίξουν μια ματιά στις αστείες πλέον κυκλοφορίες των εφημερίδων ημερήσιων και κυριακάτικων. 

Αν πραγματοποιηθεί απεργία και μάλιστα διαρκείας τι θα πετύχουμε άραγε; Νομίζουν οι συνδικαλιστές ότι στη σημερινή πολιτική συγκυρία το κυβερνόν κόμμα θα νιώσει κάποια απειλή αν δεν μεταδίδει ας πούμε το Mega ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές ή αν δεν κυκλοφορεί στα περίπτερα η Αυγή; Μήπως με βάση την πολιτική συγκυρία με όλα θα αποφασίζονται και θα ψηφίζονται μια απεργία διαρκείας θα είναι βούτηρο στο ψωμί του Μαξίμου;

Για να μην πούμε ότι μια γενική απεργία διαρκείας θα δώσει την ευκαιρία στους εκδότες και τους καναλάρχες να επικαλεστούν τις απώλειες από την απεργία και να συνεχίσουν με πιο μεγάλη ένταση την καθυστέρηση πληρωμών, τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις, ενώ κάποιοι εξ αυτών δεν αποκλείεται να βρουν σε μια τέτοια κινητοποίηση την αφορμή που αναζητούν για να προχωρήσουν σε μερικό ή και ολικό κλείσιμο των δραστηριοτήτων τους.

Και στο ερώτημα «ΟΚ όλα αυτά αλλά τι να κάνουμε για να πιέσουμε;» η απάντηση είναι… στοχευμένες δράσεις. Για παράδειγμα; Να επιβληθεί εμπάργκο στην προβολή και δραστηριότητα όλων των κυβερνητικών στελεχών συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών βουλευτών. Αφού εκείνοι επιλέγουν να πάθουν ασφυξία τα ήδη πολύπαθα ταμεία μας να πάθουν και εκείνοι ασφυξία δημοσιότητας. Καμία αναφορά, κανένα σχόλιο, κανένα πλάνο καμία φωτογραφία τους πουθενά. 

Μόνο ανακοίνωση εννοείται των όποιων αποφάσεων λαμβάνονται για να γνωρίζει ο κόσμος τι συμβαίνει και προβολή μόνο των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τι πιστεύουν οι συνδικαλιστές; Ότι το Μαξίμου θα πιεστεί αν υπάρχει μπλόκο στην ενημέρωση γενικά (που δεν θα υπάρχει λόγω internet) ή αν υπάρχει μπλόκο μόνο στην κυβέρνηση; Πιθανότατα θα υπάρχουν και άλλες ανάλογες ιδέες που μπορούν να πέσουν στο τραπέζι. 

Πάντως γενική απεργία διαρκείας μόνο αντίθετα αποτελέσματα μπορεί να έχει. Υπάρχει άλλωστε και το πρόσφατο προηγούμενο πολλών άλλων κλάδων που έσπευσαν να κάνουν ανάλογες κινήσεις αλλά δεν κατάφεραν απολύτως τίποτε και οι αποφάσεις που τους αφορούσαν ελήφθησαν τελικά.


ΠΗΓΗ: enimerosi24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.