Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Αξιολόγηση Δομών και Υπαλλήλων– Με ποια κριτήρια θα συνταχθούν οι εκθέσεις των αξιολογητών

Περισσότερο με αξιολόγηση δομών και λιγότερο με αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων θα μοιάζει το νέο πλαίσιο που αναμένεται να φέρει στο φως της δημοσιότητας και συγκεκριμένα σε δημόσια διαβούλευση, από την ερχόμενη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Και αυτό γιατί οι ατομικές αξιολογήσεις, θα είναι ένα από τα στοιχεία που θα κληθούν να συμβάλλουν στη γενικότερη αξιολόγηση του προσφερόμενου έργου των δημόσιων υπηρεσιών.

Στόχος του υπουργείου, είναι μέσω της αξιολόγησης να εντοπίσει, αλλά και να κατανοήσει ποιες αδυναμίες διαπιστώνονται στη λειτουργία των υπηρεσιών και, βεβαίως, η αντιμετώπισή τους.
Το μοντέλο θα παραμένει βασισμένο στη λεγόμενη «αξιολόγηση 360 μοιρών».

Πέντε θα είναι τα κριτήρια σύνταξης των εκθέσεων αξιολόγησης των υπαλλήλων από τους αξιολογητές:

α. γνώση του αντικειμένου,

β. επιδεικνυόμενο ενδιαφέρον,

γ. δημιουργικότητα,

δ. υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά προς τους πολίτες – διοικούμενους,

ε. αποτελεσματικότητα.

Ο προϊστάμενος θα αξιολογείται από τους υφισταμένους του, εφόσον είναι τουλάχιστον τρεις, βάσει ανώνυμου ερωτηματολογίου.

Η αξιολόγηση θα συνδεθεί με τη στοχοθεσία που θα τεθεί σε κάθε τμήμα ή διεύθυνση από την αρχή της χρονιάς.

Βασικότερο κίνητρο θα είναι η προσμέτρηση της αξιολόγησης στην ανάληψη επιτελικών θέσεων. Θα «μετράει» στην τετράδα των προϋποθέσεων που θα καθορίζουν την επιλογή προϊσταμένων.

Η θέση ευθύνης, με την υφιστάμενη νομοθεσία, συνεπάγεται και επιμίσθιο. Για το μέλλον, υπάρχει η σκέψη επιβράβευσης του επικεφαλής ενός θετικά αξιολογούμενου τμήματος με μπόνους μοριοδότησης. Στους χαμηλά «βαθμολογούμενους» θα παρέχεται η δυνατότητα συνεχούς επιμόρφωσης.


Σε καμία περίπτωση, όπως έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δεν θα συνδέεται με απολύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.