Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Χρ. Λάππας: Προσπαθούμε να κρατήσουμε το Δήμο ζωντανό


¨Όταν κανείς είναι αυστηρός με τον εαυτό του, πολύ σπάνια αποτυχαίνει¨.
Κομφούκιος

Η ρήση του Κινέζου φιλόσοφου μάλλον του ταιριάζει «γάντι» του δημάρχου Τρικκαίων. Ο Χρήστος Λάππας, είναι αυστηρός με τον εαυτό του, και πιστεύω ότι δεν θέλει να αποτυγχάνει σ’ αυτό που αναλαμβάνει....
Εξαιρετικά καλλιεργημένος, θα μπορούσε να είναι φιλόσοφος. Πολλές φορές και με ποιητική διάθεση. Ασυμβίβαστος, με την αλήθεια και όχι μόνο. Ειλικρινής, το καταλαβαίνεις κοιτώντας τον στα μάτια. Με όραμα, με στόχους. Σφίγγα, δύσκολα του «βγάζεις» είδηση, ακόμα και οι συνεργάτες του. Οι… μνηστήρες λοιπόν αντιδήμαρχοι μπορούν να περιμένουν την Πρωτοχρονιά για να μάθουν πότε θα τους έρθουν τα... Φώτα.
Ένας γιατρός λοιπόν στο τιμόνι του υπερχρεωμένου δήμου. Θα καταφέρει άραγε να «γιατρέψει» το δήμο, να τον βγάλει από τη μιζέρια του; Θα δείξει το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές, εκτός και αν η κεντρική εξουσία επέμβει προς το αντίθετο...


Συνέντευξη στον Σωτήρη Απ. Μπακοβασίλη


Διαφημίστηκε ως η μεγάλη Διοικητική Μεταρρύθμιση που θα έδινε ώθηση στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Υποτίθεται ότι θα καθιστούσε τους Δήμους ισχυρούς και αποτελεσματικούς, με ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες και αναπτυξιακές προοπτικές. Δόθηκε μάλιστα το μεγαλοπρεπές όνομα του Καλλικράτη για να τονισθεί η σημαντικότητα της επιχειρούμενης Μεταρρύθμισης. Από την αρχή της εφαρμογής του όμως δεν έπαψε να παρουσιάζει αρρυθμίες. Έχουν λυθεί προβλήματα που έφερε η διοικητική μεταρρύθμιση ή έμεινε τελικά μόνο το όνομα;
Είναι αλήθεια ότι η διοικητική μεταρρύθμιση που ακούει στο όνομα Καλλικράτης οδήγησε σε λιγότερους και μεγαλύτερους δήμους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν διοικητικά πιο αυτόνομοι, αλλά η διοικητική μεταρρύθμιση δεν ολοκληρώθηκε προς τη συνταγματική επιταγή της διοικητικής οικονομικής αυτοτέλειας. Παρέμεινε κατά βάση ετεροδιοίκηση, ενσωμάτωσε όλη την παθογένεια της δημόσιας διοίκησης και θα έλεγε κάποιος και την αναποτελεσματικότητα της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και πάντως πολύ απέχει από τη συνταγματική επιταγή για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια. 
Η άποψή μου είναι ότι η Τ.Α. χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος, χρειάζεται να ολοκληρωθεί ως την πλήρη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, να μπορεί να αποφασίζει, να μην εξαρτάται ακόμα και για πολύ μικρές αποφάσεις όπως είναι η πρόσληψη ενός διμηνήτη από τη διοίκηση, κάτι που συνεπάγεται γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα.
Για να το πω με ένα λόγο, χρειάζεται να ξεπεραστεί αυτό που προσφυώς έχει λεχθεί ότι η υπάρχουσα πολυνομία οδηγεί σε μία ακαταστασία και αναποτελεσματικότητα. 

Πριν δύο χρόνια περίπου, γίνονταν πολύ λόγος για την «προίκα του Καλλικράτη», τα χρήματα που θα έπαιρναν οι δήμοι για έργα υποδομής κλπ. Ο θησαυρός έγινε άνθρακας, τα χρέη μεγάλωσαν, το προσωπικό μειώνεται, η γραφειοκρατία μεγαλουργεί. Εάν δεν υποστηριχθεί με πόρους και μέσα, θα έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση του θεσμού, την υποβάθμιση των υπηρεσιών, την απουσία έργων και το χειρότερο την εγκατάλειψη της υπαίθρου, των χωριών. Βλέπετε τελικά ότι πλειοδότησαν τα λόγια τα μεγάλα;
Η εφαρμογή του Καλλικράτη συνέπεσε με μια οικονομική κρίση στη χώρα μας που νομίζω ότι είναι η χειρότερη μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό είχε σαν συνέπεια και η Τ.Α. να νοιώσει αυτή την οικονομική δυσπραγία. Είναι γνωστό ότι οι πόροι που έπαιρνε σε σχέση με το 2009 μειώθηκαν κατά 60% και παραπάνω, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή κυρίως δήμοι υπερχρεωμένοι όπως είναι ο Δήμος Τρικκαίων, να αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικής βιωσιμότητας.
Δεν θα είμαι εκτός πραγματικότητας αν πω ότι το μόνο που προσπαθούμε αυτά τα δύο χρόνια είναι να κρατήσουμε το δήμο όρθιο, να τον κρατήσουμε ζωντανό. Και από αυτή την άποψη θα έλεγα παρά το ότι το σεντόνι της οικονομικής δυνατότητας είναι πάρα πολύ περιορισμένο, κρατήσαμε και το δήμο σε μια στοιχειώδη λειτουργία χωρίς παράλληλα να τον κάνουμε λιγότερο κυρίως με ότι σχετίζεται με τις κοινωνικές του δομές.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της γενικότερης κατάστασης να μην αποδίδονται οι θεσμοθετημένοι πόροι στην Τ.Α. , άρα όπως όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλες τις κοινωνικές τάξεις που έχουν επηρεαστεί από την κοινωνική κρίση και η Τ.Α. να υφίσταται αυτή τη σημαντική επιβάρυνση από την οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας.

Είναι δυνατόν να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομών όταν το κράτος δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια και πόρους στους ΟΤΑ;
Η απάντηση είναι προφανής και εμπεριέχεται στο ίδιο το ερώτημα σας, ότι χωρίς οικονομικούς πόρους δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα έργα υποδομών. Θα έλεγα μάλιστα ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει σχεδόν μηδενιστεί. Ευτυχώς που ακόμα υπάρχει και το ΕΣΠΑ στο οποίο εντάξαμε κάποια σημαντικά έργα για την πόλη μας, είτε αυτό ακούει στην ολοκλήρωση του Μύλου Ματσόπουλου, είτε ακούει στο όνομα της ανακαίνισης των παλιών φυλακών όπου πιστεύω θα γίνει ένα πολύ σημαντικό έργο για την πόλη μας, είτε ακούει στη βελτίωση του Φρουρίου και της πέριξ περιοχής αυτού, είτε σε άλλες μικρότερες παρεμβάσεις οι οποίες έχουν δρομολογηθεί.
Ας ελπίσουμε ότι η χώρα θα μπει σε μια πορεία οικονομικής ανάκαμψης με ότι ευεργετικό αυτό συνεπάγεται για την οικονομική κατάσταση του δήμου, άρα και τη δυνατότητα επέκτασης των έργων υποδομής στο δήμο μας.

Είχατε πει πριν τις εκλογές ότι οι νέοι δήμοι θα είναι σαν νομαρχίες, πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές. Μετά δύο χρόνια το πιστεύετε αυτό;
Αυτό είναι αλήθεια σαν θεσμική οργάνωση. Θα γίνει όμως πραγματικότητα εάν όπως είπα απαντώντας στην πρώτη ερώτηση σας ελαττωθεί η πολυνομία και η υπάρχουσα γραφειοκρατία. Οι δήμοι επειδή είναι ακριβώς κοντά στα προβλήματα, κοντά στην καθημερινότητα και σε άμεση επαφή με τον πολίτη, μπορεί να γίνουν πιο αποτελεσματικοί από ότι ήταν παλιά η κρατική ή η νομαρχιακή διοίκηση.

Οι δήμοι της περιφέρειας αντιμετωπίζουν την εγκατάλειψη, η μεγάλη έκταση των νέων δήμων, η οικονομική κρίση και δυσπραγία. Προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη που έχουν διαφανεί στην πόλη και τις Τοπικές Κοινότητες, όπως καθαριότητα, κυκλοφοριακό, ηλεκτροφωτισμός, ποδηλατόδρομοι, αφού όπως φαίνεται ο ρόλος των Τοπικών Συμβουλίων και των προέδρων μάλλον είναι τυπικός με αποδυναμωμένες υπηρεσίες και χωρίς χρηματοδότηση. Πως τα αντιμετωπίζετε; 
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν προβλήματα όχι μόνο στην περιφέρεια αλλά και στον ιστό της πόλης. Και αυτά τα προβλήματα σχετίζονται από το έλλειμμα οικονομικών πόρων το οποίο έχει σχέση τόσο με το προσωπικό που έχει ελαττωθεί σημαντικά αλλά κυρίως από την έλλειψη πόρων στο να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά η δημοτική η δημοτική μηχανή, άρα να είναι πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας των πολιτών.
Όσον αφορά τα Τοπικά Συμβούλια υφίστανται και αυτά την οικονομική δυσπραγία που έχει και ο δήμος, δεν έχουν αποδοθεί και σ’ αυτούς οι προβλεπόμενοι πόροι, άρα είναι αλήθεια ότι πολλές φορές οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων όχι μόνο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα μικρά καθημερινά προβλήματα, αλλά αρκετοί από αυτούς διαθέτουν ακόμα και από την τσέπη τους για να λύσουν καθημερινά προβλήματα.

Σκουπίδια, το μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν εν δυνάμει περισσότεροι από 70.000 ρυπαντές στο νέο δήμο και περίπου 100 υπάλληλοι στην καθαριότητα ενώ όταν παραλάβατε το δήμο ήταν 180. Πως μπορεί να υπάρχει απαίτηση να είναι η πόλη καθαρή αλλά και οι τοπικές κοινότητες; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;
Το πρόβλημα της καθαριότητας είναι διπλό. Από τη μία υπάρχει μια ελάττωση του προσωπικού το οποίο γνωρίζετε, ενώ ο παλιός δήμος Τρικκαίων χρησιμοποιούσε για την καθαριότητα  περίπου 180 άτομα, σήμερα που προστέθηκαν άλλοι επτά Καποδιστριακοί δήμοι, τα άτομα στην υπηρεσία Καθαριότητας είναι περίπου 110.
Μαζί με τα άλλα προβλήματα που υπάρχουν, όπως δυσκολίες στα καύσιμα, στα ανταλλακτικά κλπ, νομίζω ότι αυτό το προσωπικό μπορεί να ανταποκριθεί στην καθαριότητα, χρειάζονται όμως κάποια πράγματα, τόσο από την πλευρά των υπαλλήλων, όσο και από την πλευρά της οργάνωσης της υπηρεσίας, αλλά κυρίως και από τη νοοτροπία και συμπεριφορά των πολιτών σε σχέση με το πώς βγάζουν, που βγάζουν, πότε βγάζουν τα σκουπίδια για να μπορέσει η υπηρεσία καθαριότητας να τα παραλάβει.
Χρειάζεται νομίζω μια ευρύτερη διαβούλευση προς την κατεύθυνση αυτή και είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν δυνατότητες για να γίνουν καλύτερα τα πράγματα.

Υπάρχουν σχέδια για συμμετοχή ιδιωτών στην αποκομιδή απορριμμάτων, αν αυτό είναι εφικτό νομοθετικά, και αν ναι, τι θα κοστίσει στον πολίτη; Μπορεί να υπάρξει και κέρδος για τον δήμο η εμπλοκή ιδιωτών στα σκουπίδια;
Δεν είναι στις προθέσεις μας αλλά ούτε και στις σκέψεις μας να εισαγάγουμε ιδιώτη στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Πιστεύουμε ότι οι υπηρεσίες του δήμου μπορούν να ανταποκριθούν με τις προϋποθέσεις που ανέφερα προηγουμένως και οι πολιτικοί μας θα είναι προς την κατεύθυνση της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών και της καλύτερης λειτουργίας της υπηρεσίας του δήμου.

Υπάρχει μια γενικότερη αμφισβήτηση κατά των αιρετών που τείνει να μετατραπεί σε τσουνάμι. Οι πολίτες δεν νοιώθουν πια τους αιρετούς πλέον σαν κάτι το διαφορετικό, αλλά σας βάζουν στην ίδια μοίρα με τις κυβερνήσεις. Τι λέτε;
Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω ότι εξακολουθεί κατά την άποψη μου να υπάρχει μια διάσταση στο ζήτημα που βάλατε πριν. Οι πολίτες δεν μας ταυτίζουν ούτε με την κυβέρνηση, ούτε με τους πολιτικούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Η αλήθεια είναι όμως ότι σιγά – σιγά και στο βαθμό που δεν τους λύνουμε τα προβλήματα δεν παραμένουμε και εμείς στο απυρόβλητο. Η αίσθηση μου είναι ότι οι πολίτες κατανοούν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομία μας. Κατανοούν επίσης ότι αυτό περιορίζει τις δυνατότητες για μια πιο αποτελεσματική Τ.Α. είναι σε άμεση επαφή μαζί τους και ότι προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα τους.
Δεν το υποστηρίζω αυτό ως άλλοθι αλλά ως μια πραγματικότητα και θαρρώ ότι είναι υποχρέωση μας να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες.

Τα αυτοκίνητα –δυστυχώς- εκτός από τους δρόμους καταλαμβάνουν πεζοδρόμια, τον μοναδικό ποδηλατόδρομο που υπάρχει (Καποδιστρίου), πεζόδρομους, διαβάσεις των ΑμΕΑ κλπ. Σας αρέσει αυτή η εικόνα;
Νομίζω ότι αυτή η εικόνα δεν αρέσει σε κανέναν. Αλλά εδώ πρέπει να δει κανένας τη μόνιμη παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας ότι για τα προβλήματα φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τον εαυτό μας. Αν συνειδητοποιήσουμε και αν αναλάβουμε και τις ευθύνες μας σε προσωπικό επίπεδο ότι για αυτά τα υπαρκτά προβλήματα που κατονομάζετε μπορεί στο επίπεδο της καθημερινότητας και ο καθένας από μας να έχει μια μικρή ευθύνη και φροντίσει να βελτιωθεί, είναι σίγουρο ότι θα αλλάξουμε νοοτροπία και συμπεριφορές και στο πολύ σύντομο μέλλον δεν θα βλέπουμε ούτε αυτοκίνητα να καταλαμβάνουν πεζοδρόμους, ούτε διαβάσεις ΑμΕΑ και νομίζω θα είμαστε ένας όμορφος δήμος.
Θα μπορούσα να αναφέρω ένα θετικό παράδειγμα, ότι είμαστε από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα, γιατί στην Ευρώπη αυτό είναι ο κανόνας, που στις διαβάσεις σεβόμαστε την προτεραιότητα των πεζών. Νομίζω ότι το θετικό αυτό παράδειγμα μπορεί να επεκταθεί και στα άλλα αρνητικά παραδείγματα τα οποία αναφέρατε.

Θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και με τους πεζόδρομους όπως το κάνατε με την Ασκληπιού; 
Νομίζω ότι χρειάζεται μία γενικότερη διαβούλευση και μία ευρύτερη επικοινωνία με τους πολίτες και να συνειδητοποιήσουμε όλοι τι ευθύνη έχει ο καθένας από μας ξεχωριστά στο να βλέπουμε τους πεζοδρόμους καθαρούς και να μην καταλαμβάνουμε τις διαβάσεις ή ότι άλλο αρνητικό αναφέρετε.

Πολλοί δήμοι ανά την Ελλάδα μείωσαν λόγω κρίσης τα ανταποδοτικά τέλη. Εσείς το σκέφτεστε;
Εμείς δεν έχουμε αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη παρότι αυτή η αύξηση έχει πάρα πολλά χρόνια. Και παρότι είμαστε ένας δήμος υπερχρεωμένος και σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Και θα έλεγα ότι εκεί όπου χρειάστηκε να πάρουμε αποφάσεις για δημοτικά τέλη ή γενικά ανταποδοτικά τέλη υπήρξε και μια μικρή μείωση όπως έγινε π.χ. με τη ΔΕΥΑΤ.
Αλλά το βασικό πρόβλημα εξακολουθώ να πιστεύω ότι το θέμα είναι το εισόδημα, το θέμα είναι η εργασία, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει η κοινωνία είναι η ανεργία και το απελπιστικό και αποθαρρυντικό συμπέρασμα ότι ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι άνεργος. Αυτό θα πρέπει όλοι μας να προσέξουμε και πάντως σ’ αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Είναι δυνατόν να προτρέψετε τον πολίτη να χρησιμοποιεί λιγότερο το αυτοκίνητο και περισσότερο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να του δώσετε την ευκαιρία να περπατήσει σε ασφαλή πεζόδρομο, να κυκλοφορήσει με ασφάλεια με το ποδήλατο, να εφαρμοστεί η ελεγχόμενη στάθμευση, να λειτουργήσουν τα πάρκινγκ;
Δεν νομίζω ότι μια προτροπή της δημοτικής αρχής μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Είναι ένα γενικότερο πρόβλημα, ένα μεγαλύτερο ζήτημα που άπτεται της παιδείας μας, της αισθητικής μας, του πολιτικού μας πολιτισμού που κουβαλάμε ως άτομα και ως κοινωνία.
Πιστεύω ότι ο δήμος και οι πολίτες στην κατεύθυνση αυτή θα έλεγα ότι βρίσκονται σε ένα καλό επίπεδο, αλλά πιστεύω επίσης ότι όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.

Λαϊκή αγορά (καθημερινή και εβδομαδιαία), παραεμπόριο, προβληματικές παιδικές χαρές ανύπαρκτες εγκαταστάσεις αναψυχής με εξαίρεση το πάρκο Ριζαριού αν το θεωρήσουμε ως τέτοιο, έλλειψη ποδηλατοδρόμων, ανεπαρκής ηλεκτροφωτισμός, χώροι πρασίνου, ανακύκλωση, χώροι στάθμευσης κλπ. 
Η λαϊκή αγορά νομίζω ότι είναι ένα πρόβλημα για την πόλη, ιδίως με τη λαϊκή της Δευτέρας, είναι ομολογημένη διαπίστωση ότι για πολλές ώρες τη Δευτέρα το κέντρο της πόλης παθαίνει κυκλοφοριακό έμφραγμα. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έχει ήδη επεξεργαστεί μια πρόταση η οποία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έρθει στην επιτροπή διαβούλευσης και πιστεύω ότι μετά θα οδηγηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρουμε τις αποφάσεις μας.
Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για την πόλη μας και καλώ τους πολίτες και τους φορείς να έλθουν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης όταν θα συζητηθεί το θέμα για να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους ευελπιστώντας έτσι ότι θα οδηγηθούμε στην καλύτερη δυνατή απόφαση που θα οδηγήσει σε μια ομαλή λειτουργία της πόλης αλλά και στην εξυπηρέτηση των πολιτών κυρίως με τοπικά προϊόντα που νομίζω ότι αυτό είναι κυρίαρχα και το νόημα της λαϊκής αγοράς.
Στα άλλα ζητήματα, ποδηλατόδρομοι, φωτισμός, ανακύκλωση κλπ, είναι προβλήματα τα οποία έχουν μια δυναμική, καθημερινά δίνονται λύσεις

Ο Δήμος Τρικκαίων έχει αναπτύξει ένα ευρύ προνοιακό έργο, όπως τα συσσίτια σε απόρους, το κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο ενώ κάτι προωθεί και στο θέμα ανακούφισης των αστέγων. Μπορεί να βοηθήσει ο δήμος περισσότερο σε θέματα πρόνοιας, περίθαλψης κλπ, δηλαδή να βοηθήσει τη συγκεκριμένη εποχή τους πολίτες-δημότες οι οποίοι δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση;
Είναι γενική διαπίστωση ότι η οικονομική κρίση δεν πάει μόνη της, συνοδεύεται και από μια κοινωνική κρίση η οποία απειλεί την κοινωνική συνοχή. Και για το μεγάλο αυτό ζήτημα ο δήμος δεν μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Στα στενά περιθώρια που του αφήνει η οικονομική του δυνατότητα φρόντισε να φτιάξει διάφορες κοινωνικές δομές, όπως Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Ιατρείο, και τώρα προσπαθούμε να δούμε πως θα λειτουργήσει ένα είδος Κοινωνικού Φροντιστηρίου ενώ παράλληλα διατηρήσαμε ή και αυξήσαμε έστω και λίγο τις προνοιακές μας δομές για να μπορέσουμε να παράξουμε υπηρεσίες στους πολίτες και να στηρίξουμε την κοινωνία για να μπορέσει να κρατηθεί η κοινωνική της συνοχή.
Αν με ρωτήσετε αν είμαι ευχαριστημένος με όλα αυτά, η απάντηση μου είναι όχι δεν είμαι ευχαριστημένος και πιστεύω ότι μόλις μας το επιτρέψουν και οι οικονομικές μας δυνατότητες βελτιωθούν, θα μπορέσουμε -και είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε περισσότερο σε ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής μέριμνας.

Είχατε πει ότι πρέπει να αποδοθεί το ποτάμιο δίκτυο στους Τρικαλινούς και ότι θα είναι η πρώτη προτεραιότητα. Ήσασταν αντίθετος με τις πέργκολες της Ασκληπιού, κάτι που το κάνατε –αν και πολλοί λένε ότι θα μπορούσατε να την ανοίξετε κι’ άλλο.
Εξακολουθεί να παραμένει βασική μας προτεραιότητα η αξιοποίηση του καταπληκτικού ποτάμιου δικτύου που υπάρχει στο δήμο μας και έχουμε δρομολογήσει στο επίπεδο των μελετών διάφορες παρεμβάσεις τις οποίες πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε για να δώσουμε τη δυνατότητα στους τρικαλινούς πολίτες να αποκτήσουν μια βιωματική θα έλεγα σχέση με αυτό το καταπληκτικό ποτάμιο δίκτυο του δήμου μας.
Τα θαυμάζουν οι επισκέπτες μας, τα θαυμάζουμε και εμείς, νομίζω ότι είναι καιρός σιγά – σιγά να πάμε πιο κοντά σ’ αυτά, να περπατήσουμε δίπλα τους, να ακούσουμε τον ήχο του νερού, να δημιουργήσουμε μια νοοτροπία και μια παράδοση θα έλεγα πως είμαστε σε πολύ στενή σχέση και επαφή με το νερό, με τα ποτάμια τα οποία ειρήσθω εν παρόδω διαθέτουν μια καταπληκτική ομορφιά.

Πως είναι η λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και η εξυπηρέτηση του πολίτη. Πολλά ακούγονται για διαφθορά φακελάκια, αδιαφάνεια, για δυσλειτουργία, τσακωμοί πολιτών με υπηρεσιακούς γιατί δεν εξυπηρετούνται… Με δυο λόγια όλοι ξέρουν αλλά κανείς δεν μιλάει. Τι λέτε;
Όσο αλήθεια είναι ότι χωρίς φωτιά καπνός δεν βγαίνει, άλλο τόσο αλήθεια είναι ότι σε όλα όσα αναφέρεστε υπάρχει μια υπερβολή και πολλές φορές λέγονται πράγματα τα οποία είναι εκτός πραγματικότητας.
Δεν θέλω μ’ αυτό ούτε να υπερασπιστώ τις υπηρεσίες του δήμου είμαι όμως αντίθετος σε κάποιες προσπάθειες που σχεδόν οδηγούν στο μηδενισμό των υπηρεσιών του δήμου. Πέρα από αυτό όμως, παραμένει βασική μας επιδίωξη και προσπαθούμε μέσα από την εμπειρία να διορθώνουμε καθημερινά τα κακώς κείμενα γιατί ο δήμος και εμείς ως αιρετοί έχουμε μια υποχρέωση: Να λύνουμε τα προβλήματα των πολιτών και είμαστε εδώ ακριβώς για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τίποτα περισσότερο.

Ως πρώτος δήμαρχος του Καλλικρατικού δήμου πλέον, και μετά από δύο χρόνια στο τιμόνι του δήμου, ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες; Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τη βελτίωση του δήμου; Σε ποια κατάσταση είναι τα οικονομικά του δήμου;
Είναι αλήθεια ότι πέρασε αρκετός χρόνος για να μπορέσουμε να στήσουμε θεσμικά το νέο δήμο, ο οποίος προήλθε από μία έντονη Καλλικρατικοποίηση σε εισαγωγικά, όπου ο παλιός δήμος Τρικκαίων συγχωνεύθηκε με άλλους επτά Καποδιστριακούς, περίπου είναι ο μισός νομός πλέον, ένας νέος δήμος, ο νέος Καλλικρατικός δήμος Τρικκαίων.
Μέχρι να στήσουμε, μέχρι να φτιάξουμε το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας πέρασε αρκετός χρόνος και νομίζω ότι αρχίζουν σιγά – σιγά τα πράγματα να ρολάρουν έτσι όπως θα έπρεπε να λειτουργεί ένας μεγάλος δήμος όπως ο δικός μας δήμος.
Στην πορεία αυτή και συγχρόνως και χωρίς να μας περιμένουν, προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τα πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα του δήμου. Είναι γνωστό ότι παραλάβαμε μεγάλα χρέη, είναι γνωστό ότι δίνουμε αρκετά χρήματα για την εξυπηρέτηση των δανείων μας και είναι επίσης γνωστό ότι μόλις τώρα παρότι το επιδιώκαμε δυο χρόνια τώρα, θεσμοθετήθηκε ένας μηχανισμός εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων του δήμου που θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2013, με την επιμήκυνση, την περίοδο χάριτος και τα άλλα γνωστά, που θα οδηγήσει σε μια ελάφρυνση των τοκοχρεολυσίων του δήμου.
Θέλω να πιστεύω ότι η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη για το δήμο μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμα έναν οικονομικό ανήφορο τον οποίο πρέπει να διανύσουμε, απλώς θα μπορούμε τώρα να τον διανύσουμε με καλύτερες προϋποθέσεις από ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Σας κατηγορούν ότι δυο χρόνια δεν πήγατε στην Αθήνα να διεκδικήσετε για το δήμο χρηματοδότηση, αλλά όσες φορές πήγατε το κάνατε για να παρευρεθείτε σε συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ…
Θα έλεγα ουδέν ψευδέστερον αυτού μια και σε συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ πήγα μόνο μία φορά και όσες άλλες φορές κατέβηκα στην Αθήνα, κατέβηκα για προβλήματα του δήμου. Νομίζω η ερώτηση σας εμπεριέχει κάποιες φήμες και μια φαντασιακή κατάσταση που καλλιεργούν ορισμένα ΜΜΕ.

Έχετε ανοίξει πόλεμο με κάποια ΜΜΕ. Σας κατηγόρησαν ότι θέλετε να φιμώσετε τον Τύπο. Πόσο αλήθεια είναι αυτό; Ισχύει τελικά ότι η εξουσία φοβάται τα ΜΜΕ και προσπαθεί να τα νουθετήσει;
Σε όλη μου την πολιτική διαδρομή προσπάθησα να σταθώ με αίσθημα ευθύνης, τόσο απέναντι στην ελευθερία και την ελευθεροτυπία, αλλά και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην αλήθεια. Και είναι αλήθεια ότι κάποια ΜΜΕ «δεν με πάνε» γιατί δεν ενέδωσα στις απαιτήσεις τους και τις αξιώσεις τους, κυρίως τις προεκλογικές, ξέρετε ότι από κάποιο Θεσσαλικό κανάλι ούτε καν παρουσιάζομαι, ούτε καν υπάρχω ως δήμαρχος.
Επίσης είναι αλήθεια ότι είμαι και λίγο ασυμβίβαστος πάνω σ’ αυτές τις αρχές και τις αξίες. Δεν αποδέχομαι ότι πολλές φορές τα ΜΜΕ δεν διασταυρώνουν την πληροφορία τους, συνειδητά ή ασυνείδητα παραποιούν την αλήθεια και την πραγματικότητα και στα ζητήματα αυτά δεν προτίθεμαι να κάνω συμβιβασμούς.
Εξ ορισμού η εξουσία, οποιαδήποτε εξουσία, ακόμα και η δημοτική εξουσία, είναι σε αντίθεση με τα ΜΜΕ διότι σκοπός των ΜΜΕ είναι να ελέγχουν την εξουσία. Όμως υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση στο πως εννοούν κάποια ΜΜΕ τον έλεγχο και το πώς στην πράξη δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να συκοφαντούν, να διασπείρουν ψεύτικα γεγονότα και ειδήσεις και αυτά τα ζητήματα δεν είμαι διατεθειμένος να τα ανεχτώ απέναντι σε οποιαδήποτε εξουσία, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και τα ΜΜΕ είναι η Τετάρτη και για άλλους η Πρώτη Εξουσία, μια και η τεχνολογία τους έχει δώσει τη δυνατότητα να μπαίνουν στο σπίτι μας, στην κρεβατοκάμαρα μας, παντού, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.

Νέοι αντιδήμαρχοι, πρόεδρος Δ.Σ. Έχετε πάρει τις αποφάσεις σας;
Στη δημοτική ομάδα υπάρχουν πολλά αξιόλογα στελέχη. Υπάρχουν άτομα με εμπειρία, με γνώσεις, με ανθρώπινες φιλοδοξίες και εναπόκειται σε μένα η δύσκολη επιλογή. Ομολογώ ότι αυτή η επιλογή με βασανίζει αρκετά, έστω και αν νοιώθω ως προπονητής που έχει πάρα πολύ καλούς παίκτες στην ομάδα του.
Διαβουλεύομαι με τους συναδέλφους και συνεργάτες στη δημοτική μας ομάδα και όταν πρέπει θα ανακοινώσω πρώτα στη δημοτική ομάδα τις αποφάσεις μου. Και αυτό όπως ξέρετε, θα γίνει οσονούπω.

Η επικοινωνία που έχετε με τους πολίτες και πιθανόν η κριτική που σας ασκούν σε τι διαφέρει από αυτή πριν αναλάβετε το δημαρχιακό θώκο;
Οι πολίτες βιώνουν τα προβλήματα, βιώνουν ακόμα και τα καλά αυτής της πόλης, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μια όμορφη πόλη που πολλοί από τους επισκέπτες μας τη ζηλεύουν.
Καθημερινά είμαι σε επαφή μαζί τους και ακούω προσεκτικά τις παρατηρήσεις τους, τις γνώμες τους, γιατί αν κάτι υπάρχει για το οποίο μπορώ να υπερηφανεύομαι είναι ότι εξακολουθώ να κρατάω τα αυτιά μου ανοιχτά σε οποιαδήποτε παρατήρηση, σε οποιαδήποτε κριτική, ακόμα και αν υπάρχει το στοιχείο της υπερβολής. Αυτό θα εξακολουθήσω να το κάνω και στο υπόλοιπο της δημοτικής περιόδου.

Τι λέτε, υπάρχουν σκέψεις για νέα διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου;
Είναι μία δύσκολη αλλά άκαιρη απόφαση, νομίζω ότι έχουμε ακόμα ενάμιση χρόνο μπροστά μας για να δουλέψουμε δημιουργικά και η απόφαση για τη συνέχιση ή όχι στα δημοτικά μας πράγματα θα παρθεί όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου.
Ως βασική πάντως θέση θα μπορούσα να πω ότι δεν είμαι από τους ανθρώπους που αισθάνονται ότι είναι κολλημένος με την καρέκλα της εξουσίας.

Ως πολιτικός πλέον, πόσο φοβάστε «την οργή του λαού;»
Κανένας πολιτικός δεν θέλει να αντιμετωπίσει την οργή του λαού, γιατί πραγματικά αν αρχίσει να ξεδιπλώνεται η οργή του λαού, τότε σημαίνει ότι έχεις αποτύχει ως πολιτικός. Σημαίνει ότι πρέπει να αποσυρθείς και να ψάξεις να βρεις τι δεν έκανες καλά. Πάντως αυτό που δεν πρέπει να κάνεις είναι να γυρίσεις τον καθρέπτη ανάποδα με την ελπίδα ότι θα δεις ίσια τα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.