Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Ευρωπαϊκός Τύπος: Χωρίς ανάπτυξη η Ελλάδα θα παραμείνει πειραματόζωο στο Ευρω-εργαστήρι


Κάθε μέρα που περνάει γίνεται ακόμη πιο αντιληπτό στην Κεντρική Ευρώπη ότι δίχως τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα όλες οι πρόσφατες επιτυχίες, η επαναγορά των ομολόγων και η εκταμίευση της δόσης, δεν θα σημαίνουν τίποτα παραπάνω από το ξεπέρασμα ακόμη κάποιων εμποδίων που κάνουν μόνο δυνατή την οικονομική επιβίωση της, αλλά δεν εξασφαλίζουν μακροπρόσθεσμα το μέλλον της. Ο ευρωπαϊκός τύπος χαιρέτισε με ικανοποίηση όλες αυτές τις εξελίξεις, καθώς σε συνδυασμό και με τη συμφωνία για την εποπτεία των Τραπεζών, ανοίγουν το δρόμο στο Ecofin για γενναιότερες αποφάσεις σχετικά με την Ομοσπονδοποίηση της Ε.Ε.

DW
Το τελευταίο προκύπτει από τη σημερινή αρθρογραφία στη DW Ντόιτσε Βέλε, που μεταδίδει ανελλιπώς τις εξελίξεις από τις Βρυξέλλες. Η χρονική στιγμή για την εκταμίευση της δόσης γράφει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός ήταν η πιο κατάλληλη καθώς λύνει τα χέρια των ΥΠΟΙΚ των Ευρωπαϊκών χωρών να προχωρήσουν απερίσπαστα και στις δομικές μεταρρυθμίσεις της ΕΕ και να λύσουν το μεγάλο αγκάθι του προϋπολογισμού της.

Neue Zürcher Zeitung
"Η επαναγορά ομολόγων επέτυχε, διαπιστώνουν άπαντες, αλλά για τους Έλληνες δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από το ξεπέρασμα άλλου ενός εμποδίου για την οικονομική επιβίωση της χώρας τους, και γι αυτό χρειάζεται ανάπτυξη". Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει σχολιαστικό άρθρο στη ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung. «Παρά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το χρέος δεν είναι βιώσιμο για μια οικονομία που συρρικνώνεται συνεχώς» διαπιστώνει ο σχολιαστής της. «Αν αυτή η τάση δεν σταματήσει, τότε η θετική επίδραση της επαναγοράς ομολόγων θα εξατμιστεί. Η συνεχιζόμενη ύφεση έχει τις αιτίες της: από τη μια η ανασφάλεια για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και από την άλλη η έλλειψη ρευστότητας. Για τους Έλληνες θα έρθει η πραγματική αλλαγή όταν γίνει ορατή η ανάπτυξη" καταλήγει.

Die Presse
Η αυστριακή Die Presse κάνει έναν απολογισμό της ελληνικής παρουσίας στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ και υποστηρίζει ότι η χώρα, που αποκαλεί «Δούρειο Ίππο»  έγινε η αφορμή για την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη. «Παρά το γεγονός ότι οι άλλες χώρες διαπιστώνουν προόδους στην κατεύθυνση βιωσιμότητας του χρέους, η Ελλάδα είναι και παραμένει πονοκέφαλος για την ΕΕ. Η Αθήνα βρίσκεται υπό καθεστώς προτεκτοράτου της τρόικας και συνεχίζει να είναι οικονομικό και πολιτικό πειραματόζωο στο εργαστήρι του ευρώ» σημειώνει. Σε άλλο σημείο του σχολίου ο αυστριακός αρθρογράφος υποστηρίζει ότι αν αποτύχουν όλες οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και η επιστροφή στην ανάπτυξη, τότε υπάρχει το λεγόμενο «deal για την Αθήνα», δηλαδή ελεγχόμενη και με τη συναίνεσή της έξοδoς από την ευρωζώνη κατά το άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.


http://www.lykavitos.gr/2012/12/blog-post_7268.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.