Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Πρόστιμο σε όσους δεν πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ

- Με προβλήματα και χωρίς να δοθεί παράταση εξέπνευσε χθες η προθεσμία για την Α’ δόση
- Πότε χάνονται οι 100 δόσεις και πως θα εντάξετε τον φόρο στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων
Έληξε χθες η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Το Υπ. Οικονομικών, παρά τον συνωστισμό στις τράπεζες και τα προβλήματα στην πληρωμή του δεν έδωσε παράταση και έτσι όσοι δεν πρόλαβαν να καταβάλουν τη δόση αυτή πλέον καθίσταται ληξιπρόθεσμη και υπάρχει προσαύξηση του ποσού κατά 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Του Γιώργου Νούλη
Να σημειωθεί ότι χθες παρουσιάστηκαν μεγάλα προβλήματα με την πληρωμή της δόσης του ΕΝΦΙΑ (ή του ολικού ποσού του φόρου) μέσω internet banking.
Οι εφαρμογές για τις ηλεκτρονικές πληρωμές των περισσότερων τραπεζών δεν λειτουργούσαν καλά, δημιουργώντας τεράστια αναστάτωση και χρονοτριβή σε όσους προσπαθούσαν να καταβάλουν τα ποσά.
Πάντως εφόσον η προθεσμία έληξε από δω και στο εξής ο φορολογούμενος έχει δύο επιλογές. Η θα πληρώσει τη δόση με την προσαύξηση ή θα εντάξει όλο το ποσό του ΕΝΦΙΑ σε ρύθμιση. Και επειδή η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν ισχύει πλέον, η οφειλή μπορεί να ενταχθεί στην πάγια των 12 η οποία πάντως από τις 14 Οκτωβρίου έχει γίνει ελκυστικότερη καθώς μειώθηκε το επιτόκιο από 8,05% στο 5,05%.
ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΙΑ
Για να υπαχθεί όμως κάποιος οφειλέτης στην πάγια ρύθμιση θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
* Να αποδεικνύεται τη δεδομένη χρονική στιγμή η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής, καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού.
* Να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τις περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής.
* Να έχει εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές οι οποίες δεν υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Ταυτόχρονα όμως με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης πρέπει:
α) Να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, το τρέχον και το αναμενόμενο (επιπλέον) εισόδημά του.
β) Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 50.000 ευρώ, να προσκομίσει υποχρεωτικά βεβαίωση, από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή, περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων, καθώς και των λοιπών δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής αλλά και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού,
γ) Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 150.000 ευρώ, εκτός από όλα τα ανωτέρω στοιχεία, απαιτείται να παρέχει εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες για τη διασφάλιση της οφειλής.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 100 ΔΟΣΕΙΣ
Υπενθυμίζουμε και σήμερα πως αν κάποιος ήταν ενταγμένος στη ρύθμιση των 100 δόσεων και δεν πλήρωσε τη δόση του ΕΝΦΙΑ, δεν χάνει τη ρύθμιση αυτομάτως αλλά κινδυνεύει να την χάσει. Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία "η αποβολή οφειλέτη από τη ρύθμιση θα γίνεται εφόσον αυτός δεν πληρώσει εμπρόθεσμα τρέχουσες φορολογικές οφειλές του εντός 30 ημερών από τη λήψη σχετικής ειδοποίησης για την τακτοποίησή τους". Άρα, ο οφειλέτης θα πρέπει να λάβει ατομική ειδοποίηση στην οποία θα του δίνεται προθεσμία 30 ημερών για να τακτοποιήσει τη νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή του (την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ εν προκειμένω). Αν δεν πληρώσει μέσα στις 30 αυτές μέρες τη δόση του ΕΝΦΙΑ ή αν δεν ενταχθεί στη πάγια ρύθμιση τότε κινδυνεύει να χάσει και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΦΠΑ
Στο μεταξύ η ΓΓΔΕ έδωσε παράταση για τις δηλώσεις ΦΠΑ. Η προθεσμία καταβολής του φόρου παρατείνεται μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου. Στην περίπτωση που επιλεγεί η καταβολή σε δόσεις η ανωτέρω ημερομηνία είναι καταληκτική μόνο για την α΄ δόση. Επίσης η ΓΓΔΕ αποφάσισε την παράταση και της προθεσμίας υποβολής του ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού για τα νομικά πρόσωπα έως και την 30η Νοεμβρίου 2015, μόνο όμως για τις υποθέσεις για τις οποίες εκκρεμεί η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2014.



ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.