Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Γρηγόρης Λαμπράκης: Ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης και της δημοκρατίας



Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε στις 3 Απρίλη του 1912. Αγωνιστής της Αντίστασης, αργότερα βουλευτής της ΕΔΑ, υφηγητής της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, παλιός βαλκανιονίκης, υπήρξε ειρηνιστής, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Βαλκανική Συνεννόηση, ενώ μετά από δική του πρωτοβουλία του ιδρύθηκε η Eλληνική Eπιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (EEΔYE). Στις 21 Απριλίου 1963 το ελληνικό Kίνημα Eιρήνης οργανώνει την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Καραμανλή φροντίζει να την απαγορεύσει. Παράλληλα η Αστυνομία και η Χωροφυλακή ανακοινώνουν ότι για τις 21 Απριλίου, ημέρα που θα πραγματοποιούνταν η πορεία, απαγορευόταν κάθε συγκέντρωση σε ανοιχτό χώρο, σε ολόκληρη τη χώρα. Η πορεία πραγματοποιείται και ο ειρηνιστής Γρηγόρης Λαμπράκης πρωτοστατεί.

Σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» την 21η Απριλίου του 1963 η πρωτεύουσα βρισκόταν «επί ποδός πολέμου», ενώ «διά πρώτην φοράν τα περίφημα Τάγματα Ασφαλείας ενεφανίσθησαν επισήμως εις διαφόρους περιοχάς περί τον Μαραθώνα, έτοιμα προς δράσιν εις περίπτωσιν ανάγκης. Ακόμα και ναύται του Λιμενικού εχρησιμοποιήθησαν διά τη φρούρησιν της παραλίας του Μαραθώνος, διά τον φόβον προφανώς... αποβάσεως των οπαδών του Συνδέσμου "Μπέρτραντ Ράσελ"». Επί ποδός βρίσκονται συνολικά 10.000 άνδρες της Aστυνομίας, της Xωροφυλακής, του Λιμενικού Σώματος. Oι προσβάσεις προς τον Mαραθώνα αποκλείονται.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Το τελευταίο “Μεγάλο Κόλπο” για τον Αλέξη… Που τα κάνει όλα με ένα Νόμο…



Ο Αλέξης Τσιπρας και όλη η ομάδα του στήριξαν μια πολιτική καριέρα, ένα γιουρούσι στην Εξουσία, με μια μεγάλη απάτη και το αξέχαστο σύνθημα: «θα καταργήσω όλα τα Μνημόνια, με έναν νόμο».

Και τελικά καταλήξαμε με «Έναν νόμο να μας φορτώνει νέο Μνημόνιο» (σ.σ. συν τις δεκάδες ντροπολογίες σαν αυτή που αμνηστεύει τον Γιώργο Σταθάκη για το σκάνδαλο στο Πανεπιστήμιο και βολεύει τα υπόλοιπα ρουσφέτια της νέας εξουσίας).

Το μόνο που δεν είπε ακόμη ο κ. Τσιπρας είναι ότι στις 20 Σεπτεμβρίου ο «λαός μίλησε» και του έδωσε εντολή να φέρει το νέο Μνημόνιο με έναν νόμο.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Άκουσα με προσοχή τον πρωθυπουργό σε αυτή την θλιβερή παράσταση μπροστά στους βουλευτές του που δεν είχαν το κουράγιο ούτε ένα χαλαρό χειροκρότημα να του δώσουν, να μιλά για τα «θαύματα» που πέτυχε, για τις επιτυχίες για το success story που το αμφισβητούν οι μοχθηροί αντίπαλοι και δεν το αντιλαμβάνονται οι άθλιοι ιθαγενείς και υπήκοοι του.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

48ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ Παρασκευή και Σάββατο



Μετά την αιφνιδιαστική εισαγωγή προς ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που φτωχοποιεί και εξαθλιώνει το σύνολο του ελληνικού λαού, ενοποιεί βίαια το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καταργεί το αγγελιόσημο και θέτει τον κόσμο του Τύπου υπό ομηρία, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ με 48ωρη απεργία από τις 06.00 της Παρασκευής 6 Μαΐου 2016 έως τις 06.00 της Κυριακής 8 Μαΐου 2016 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Τύπου & Ενημέρωσης, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα Γραφεία Τύπου, χωρίς καμιά εξαίρεση εκτός από τα 15λεπτα απεργιακά δελτία: