Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Τα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ για την Πρωτοχρονιά

Γίνεται γνωστό στο επιβατικό κοινό των Τρικάλων ότι τα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων διαμορφώνονται για το τετραήμερο της Πρωτοχρονιάς ως εξής:
Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου: κανονικά έως τις 5.30 το απόγευμα
Πρωτοχρονιά: κανένα δρομολόγιο
Σάββατο 2 Ιανουαρίου: μόνο το δρομολόγιο προς το Υπεραστικό ΚΤΕΛ
Κυριακή 3 Ιανουαρίου: μόνο το δρομολόγιο προς το Υπεραστικό ΚΤΕΛ

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Ματαρόα, το πλοίο της μεγάλης φυγής

Τα Χριστούγεννα του 1945 περίπου 200 Έλληνες, νέοι επιστήμονες και καλλιτέχνες, αυτοί που λίγα χρόνια αργότερα θα συμμετείχαν στο διεθνές στερέωμα των επιφανών της τέχνης, της επιστήμης και των γραμμάτων, έπειτα από πολλές περιπέτειες, διπλωματικές ισορροπίες και πολιτικές συμμαχίες, άφηναν πίσω τους την Ελλάδα -που σιγά σιγά έμπαινε στην περιπέτεια του Εμφυλίου- κι έφευγαν για το Παρίσι, υπότροφοι του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Ήταν όλοι επιβάτες ενός πλοίου που έγινε θρύλος. Το νεοζηλανδέζικο «Ματαρόα» (που σημαίνει «η γυναίκα με τα μεγάλα μάτια» στα πολυνησιακά) είχε ήδη μεταφέρει χιλιάδες Αμερικανούς πεζοναύτες στη Βόρειο Ιρλανδία ετοιμάζοντας την απόβαση στη Νορμανδία, αλλά και εκατοντάδες επιζήσαντες Εβραίους προς την Παλαιστίνη. Αυτή τη φορά το ταξίδι ήταν από τον Πειραιά προς τον Τάραντα της Ιταλίας και από 'κει με τρένο, μέσω Ελβετίας, προς το Παρίσι. Ηταν ένα ταξίδι που έγινε θρύλος, μια «ονειρική έξοδος» που συνδέθηκε με την πιο δύσκολη περίοδο της νεότερης ελληνικής ιστορίας, «ένα ιστορικό γεγονός στην πορεία της νεότερης Ελλάδας που κάποτε θα πρέπει να γραφτεί», όπως είχε πει πολλά χρόνια αργότερα ένας από τους επιβάτες του «Ματαρόα», ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης.

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Τα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ στις γιορτές των Χριστουγέννων

Γίνεται γνωστό στο επιβατικό κοινό των Τρικάλων ότι τα δρομολόγια
του Αστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων διαμορφώνονται για το πενθήμερο των Χριστουγέννων ως εξής:
Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου: Κανονικά έως τις 5.30 το απόγευμα

1975: Η πρώτη επίθεση της «17Ν»

Στις 23 Δεκεμβρίου του 1975 δολοφονείται στο Ψυχικό ο επικεφαλής του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς. Την ευθύνη αναλαμβάνει η πρωτοεμφανιζόμενη τότε «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη». Ήταν η πρώτη επίθεση της οργάνωσης, η οποία συνέχισε τη δράση της για τα επόμενα 27 χρόνια, δολοφονώντας περισσότερα από 20 άτομα. Ο ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας, Pίτσαρντ Σκίφινγκτον Γουέλς, ήταν εκείνο το βράδυ καλεσμένος μαζί με τη σύζυγό του στη δεξίωση που παρέθετε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα. Λίγο πριν από τις 22:00 φεύγουν από τη δεξίωση και, καθώς το αμάξι τους σταματάει έξω από την οικία τους στο Π. Ψυχικό, κάνει την εμφάνισή του ένα άλλο αυτοκίνητο από το οποίο κατεβαίνουν τρία άτομα. Απομακρύνουν τον οδηγό και τη γυναίκα και δολοφονούν τον 45χρονο διπλωμάτη με τρεις πυροβολισμούς.
Στο σημείο της επίθεσης αφήνουν προκήρυξη με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη η «17 Νοέμβρη». Η ίδια προκήρυξη αποστέλλεται τρεις ημέρες αργότερα και στις εφημερίδες. Ωστόσο, ο τότε εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Δημήτρης Τσεβάς απαγορεύει στις ελληνικές εφημερίδες τη δημοσίευση πληροφοριών και φωτογραφιών για την υπόθεση, προκειμένου να διευκολυνθεί η διενεργούμενη ανακριτική έρευνα («Καθημερινή», 28.12.1975).

Νίκος Μπελογιάννης: 100 χρόνια

Στις 22 Δεκέμβρη 1915, πριν ακριβώς από 100 χρόνια, γεννιέται στην Αμαλιάδα ο Νίκος Μπελογιάννης. «Έφυγε» μόλις 37 ετών. Εκτελέστηκε.
Ο Μπελογιάννης ίχε πολλά «κουσούρια» που δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα από τους δολοφόνους του. 
 Εκτός από μαχητής με το όπλο στο χέρι ενάντια στους κατακτητές και στους εκμεταλλευτές ήταν και μαχητής με «όπλο» την πένα. Ήταν ένας διανοούμενος στην υπηρεσία του λαού.
    Απόδειξη τόσο το βιβλίο του «Η Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», όσο και το βιβλίο του «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα» που εκδόθηκε το 1998 από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» στην επέτειο των 80 χρόνων του ΚΚΕ. Ένα έργο γραμμένο σε συνθήκες εγκλεισμού του στην Ακροναυπλία από την μεταξική δικτατορία και στη συνέχεια μέχρι την απόδρασή του από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.

Είναι η πηγή του κακού οι δημόσιοι υπάλληλοι;

Υπάρχει πράγματι μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο υπάλληλο στη χώρα μας; Όντως ο ιδιωτικός τομέας σφύζει από εργατικότητα, αξιοκρατία και πνεύμα καινοτομίας; Και από την άλλη, ο δημόσιος υπάλληλος είναι στ’ αλήθεια ένα πλάσμα ελλειμματικό, που κάθεται νωχελικά στην πολυθρόνα της απάθειας, και απολαμβάνει μακαρίως τον φραπέ του;

Τα χρόνια της κρίσης άνθησε μια πρωτόγνωρη πολεμική με στόχο το δημόσιο υπάλληλο. Είναι τεμπέλης, βολεμένος, οπισθοδρομικός, ιδιοτελής. Δεν σκέπτεται, δεν παράγει, δεν αξιολογείται, δεν τιμωρείται. Απλώς μισθοδοτείται.

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

15 Νομπελίστες υπέρ της Ελλάδας. Παρέμβαση σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Πληθαίνουν οι φωνές από διεθνείς προσωπικότητες για τη στήριξη της Ελλάδος, ώστε να ληφθούν μέτρα τα οποία θα συμβάλουν να βγει γρήγορα η χώρα από την κρίση.

Σύμφωνα με την Ημερησία, 15 κορυφαίοι επιστήμονες του πλανήτη, κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ, ανέλαβαν πρωτοβουλία, στέλνοντας επιστολή τόσο στις ευρωπαϊκές αρχές όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με στόχο να εφαρμοστούν πολιτικές που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης.

Στην επιστολή τους οι δεκαπέντε νομπελίστες, αφού χαρακτηρίζουν την Ελλάδα γενέτειρα της δημοκρατίας και των ανθρώπινων αξιών, επισημαίνουν ότι η χώρα μας μαστίζεται από μία μακρά, συνεχή και βαθιά οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει αρνητικά τις ζωές των Ελλήνων, τις υποδομές και το μέλλον της χώρας.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Τζάνις Τζόπλιν: Η πρώτη γυναίκα ροκστάρ

«Κάθε βράδυ κάνω έρωτα με 25.000 ανθρώπους στη σκηνή, μετά όμως γυρίζω σπίτι μόνη…»
Μόνο 72 χρονών θα ήταν σήμερα το κορίτσι με τη βραχνή μπλουζ φωνή, που έγραψε ιστορία με την έντονη αλλά δυστυχώς σύντομη ζωή της. Η μοναδική Τζάνις Τζόπλιν, το σύμβολο μιας γενιάς που επαναστατεί, που ζει με ροκ στυλ, που γλυκοκοιτάει τον ελεύθερο έρωτα, δικαίως έκανε τα πλήθη να παραληρούν με τα σπαρακτικά, μελωδικά ουρλιαχτά της.
Πίσω από τα μεγάλα, στρογγυλά της γυαλιά κρυβόταν η απόλυτη εκφραστικότητα και ίσως να ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε κανείς γυναίκα να τραγουδάει με αντρίκια δύναμη, χωρίς να χάνει ίχνος από τη θηλυκότητά της. Αξιοθαύμαστη δε, ήταν η αδέξια αλλά κατά ένα περίεργο τρόπο εξαιρετική σκηνική της παρουσία της.

Ποια είναι τα δικαιώματα του πολίτη στις συναλλαγές του με το Δημόσιο

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι από τους συμπολίτες μας δεν έχουν τύχει χρηστής εξυπηρέτησης από τις δημόσιες υπηρεσίες στις οποίες έχουν απευθυνθεί, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι οι περισσότερες από αυτές δεν λειτουργούν ορθά.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι σημαντικό για τον κάθε πολίτη να γνωρίζει ορισμένα από τα δικαιώματα και κάποιες από τις υποχρεώσεις των δημοσίων υπηρεσιών, προκειμένου να αξιώνει βάσιμα την άμεση και ολοκληρωμένη εξυπηρέτησή του.

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Στο «κόκκινο» ο Δήμος Τρικκαίων και άλλοι 15 Δήμοι

Στο «κόκκινο» βρίσκονται 16 δήμοι σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Τρικκαίων, οι οποίοι δεν παίρνουν κυριολεκτικά ούτε ένα ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ΟΤΑ λόγω των υπέρογκων χρεών που έχουν προς δικούς τους οφειλέτες!
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους δήμους:
·         Αχαρνών
·         Καισαριανής,
·         Κερατσινίου-Δραπετσώνας,

Χάχα μπούχα, οι… τελίτσες και οι αριστεράντζες!!!

*** Hi-tech λέει γίνεται ο Δήμος… Δηλαδή, πίνω καφέ στην Ασκληπιού, και μούρχεται να πάω στην Κονδύλη… Θα το βάλω στο κινητό και αυτό θα μου βγάλει τη διαδρομή που πρέπει να κάνω;;; Μα καλά, έχετε τρελαθεί;;; Και τι θα βγάλει, να πάω μέσω Λαμίας;;;

*** Πιο σοβαρά προβλήματα σ’ αυτή τη πόλη δεν υπάρχουν να ασχοληθείτε;;; Μάλλον είχαν δίκαιο οι έμποροι που έλεγαν αυτά που έλεγαν για τον Παπαστεργίου… Θα είναι και αυτός ένας ακόμη δήμαρχος της μιας φοράς…

*** Τώρα τι να πω για την κεντρική γέφυρα; Ότι είναι μάπα το καρπούζι;;;
Δεν με παίρνει, δεν είμαι και αρχιτέκτονας… Εξ’ άλλου ο δήμος έχει μηχανικίνες και αρχιτεκτόνισσες να φάνε και οι κότες… Οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, αν στρώνανε τον…

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Κώστας Βάρναλης: Το Φως που πάντα Καίει…

Υπάρχουν εποχές που δεν σου αφήνουν πολλά καλά, για να θυμάσαι. Ξεχωρίζουν τότε οι άνθρωποι που αντιστάθηκαν στους καιρούς, κι είναι μ’ έναν τρόπο, πάντοτε παρόντες και παρούσες: Στις 16 Δεκεμβρίου 1974, έφυγε αυτός που για το πολυσχιδές, άνισο μα και απόλυτα υπαρκτό και σεβαστό λαϊκό αριστερό κίνημα των χρόνων του ήταν γνωστός ως «μπαρμπα Κώστας», γνωστός και στους επίσημους λογοτεχνικούς κύκλους ως ο ποιητής Κώστας Βάρναλης.
Γεννημένος στο Μπουργκάς της σημερινής Βουλγαρίας (Πύργος) και σπουδαγμένος στη Φιλιππούπολη, (Πλόβντιβ) σημαδεύεται ως έφηβος από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Υπηρέτησε στην εκπαίδευση και μάλιστα για κάποια χρόνια στην ανωτάτη Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών. Σημαντική για την διαμόρφωση της κοινωνικής και παρεπόμενα της ποιητικής συνείδησής του υπήρξε η φοίτηση του στο περίφημο Διδασκαλείο του Δ. Γληνού (σε εποχή που κάτι τέτοιο δεν ήταν ακριβώς αυτονόητο, αφού είχαμε στη παιδεία μεγάλους διωγμούς).

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

«Τσουνάμι» για τα σπίτια των δημοσίων υπαλλήλων

Με απώλεια των σπιτιών τους κινδυνεύουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που είχαν δάνειο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δάνεια που τιτλοποιήθηκαν το 2006 και πέρασαν σε επενδυτική ιδιωτική εταιρεία.

Τα δάνεια αυτά δεν μπορούν να ρυθμιστούν, έχουν ψηλά επιτόκια και πληρώνονται με αυτόματες παρακρατήσεις δόσεων από το μισθό τους. Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα τους επόμενους μήνες και κυριαρχεί ο φόβος για το τι θα φέρει το 2016 αφού αναμένονται ακόμη περισσότερες μεταφορές μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ιδιωτικά κεφάλαια. Έτσι στο σύνολό τους οι δανειολήπτες του ΤΠκΔ είναι σε απόγνωση και θα θέσουν το ζήτημα τις επόμενες ημέρες στον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο.

Κουτσούμπας σε κυβέρνηση: “Δεν θα ξέρετε που να κρυφτείτε…”

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ούτε ένα μέτρο από αυτά που περιλαμβάνονται στα σημερινά προαπαιτούμενα, δεν αναιρεί έστω στο ελάχιστο, τα επίσης βαριά και βάρβαρα μέτρα που ψηφίστηκαν προηγούμενα, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα», είπε.

Επισήμανε μάλιστα, ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, αφού το σύνολο των μέτρων αυτών, είτε αφορά τη φορολογία, είτε τις ιδιωτικοποιήσεις, και την απελευθέρωση τομέων της οικονομίας, είτε το νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο, και όλα τα υπόλοιπα, προσθέτουν νέα μεγάλα βάρη, στο λαό μας.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Ανοίγει αύριο το Taxis για το επίδομα θέρμανσης – Η διαδικασία για τις αιτήσεις (οδηγός)

Αύριο ανοίγει -εκτός απροόπτου- το Taxis για το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με δήλωση της Διευθύντριας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, Σοφία Σεχπερίδου στον ΑΝΤ1.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια είναι πολύ αυστηρά και πολλοί είναι εκείνοι που για λίγα ευρώ θα χάσουν φέτος το επίδομα.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης
– Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 12.000 Ευρώ για άγαμο και 20.000 για έγγαμο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 Ευρώ για κάθε τέκνο.

Στο… πυρ το εξώτερο οι οφειλέτες του Δημοσίου

Η κυβέρνηση τελικά κάνει ό,τι μπορεί για να μην διευκολύνει τους οφειλέτες του δημοσίου να πληρώνουν τα χρέη τους στην Εφορία.

Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ήδη τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο έχουν εκτοξευτεί πάνω από τα 85 δισ. ευρώ, ότι τα έσοδα έχουν πάρει την κατιούσα και οι ανάγκες του προϋπολογισμού είναι αυξημένες, ότι η φοροδοτική ικανότητα ακόμη και των μέχρι σήμερα συνεπών φορολογουμένων εξαντλείται, αυστηροποιεί ακόμη περισσότερο τους όρους παραμονής στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Η δίκη των Τρικάλων ως «μεταστατικό καρκίνωμα» της υπόθεσης Κούνεβα

Εργολάβοι καθαριότητας - Όταν η βία συναντά τη φίμωση της ελευθεροτυπίας
Στο «μαγικό κόσμο» της ελεύθερης αγοράς συναντά κανείς κάθε λογής περιστατικά εργοδοτικής τρομοκρατίας, καταστολής και αμφισβήτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ειδικά στο κλάδο της καθαριότητας που κυριαρχεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, όπου δουλεύουν κυρίως αβοήθητες γυναίκες, μετανάστριες και μη, τα πράγματα είναι τόσο σκληρά που δεν τα χωρά ο ανθρώπινος νους.
Βέβαια διάφοροι δημοσιολόγοι τα περιστατικά της εργοδοτικής βίας και εκφοβισμού  τα ονοματίζουν μεμονωμένα περιστατικά ή παραφωνίες του συστήματος που καμία σχέση δεν έχουν με την λεγόμενη «υγιή επιχειρηματικότητα».

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Το Daytona Cityplay 125 κάνει τη μετακίνηση παιχνίδι

Η «τσοπεράδικη» εκδοχή της εταιρίας
Η Daytona συνεχίζει να διευρύνει την γκάμα της και να προσφέρει εναλλακτικές προτάσεις για διαφορετικές ανάγκες και στυλ οδήγησης. Το Cityplay, αποτελεί την «τσοπεράδικη» εκδοχή της εταιρίας.
Άνετο, προσφέρει εργονομία κι έρχεται να μετατρέψει τη μετακίνηση σε παιχνίδι. Απλό, λιτό, όσο και λειτουργικό, έρχεται να δώσει λύσεις στην καθημερινότητα και τον ασφυκτικό κλοιό της πόλης.

ΥΠΟΙΚ: Οδηγίες για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνει τις διαδικασίες για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης και οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης από τους δικαιούχους. Η εγκύκλιος εστάλη σε όλες στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:
• ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος-υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
• το ονοματεπώνυμό του,

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Μπιθικώτσης: Ο ένας και μοναδικός «σερ» του ελληνικού τραγουδιού

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, λαϊκός τραγουδιστής που αγαπήθηκε απ' όλους τους Έλληνες και η φωνή του συνδέθηκε με ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής μουσικής ιστορίας γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1922, στη φτωχογειτονιά του Περιστερίου.
Παιδί οκταμελούς, πολύ φτωχής οικογένειας, άρχισε από τα παιδικά του χρόνια να ασχολείται με τη μουσική και όταν τα αδέλφια του, το 1940 έφυγαν για το ελληνοαλβανικό μέτωπο, εκείνος έμεινε πίσω, ασκούσε το επάγγελμα του υδραυλικού και μάθαινε κιθάρα.

Αυτά είναι τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μέσω υπουργικής απόφασης του υπουργείου Οικονομικών που υπεγράφη την Πέμπτη.
Το εισοδηματικό κριτήριο για τον άγαμο είναι τα 12.000 ευρώ, ενώ για τον έγγαμο είναι 20.000 με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ για τον άγαμο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Το ύψος του επιδόματος είναι στα 0,25 ευρώ/λίτρο του δικαιούμενου ορίου ανώτατης κατανάλωσης. Για παράδειγμα το ανώτατο όριο κατανάλωσης για την α' κλιματική ζώνη για έγγαμο ή μονογονεϊκή οικογένεια είναι 2.500 λίτρα.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Η Gigi, τα πικραμύγδαλα, τα λαμπάκια, οι γάμοι και τα αστειάκια…

*** Και εγώ στις εκλογές της ΝΔ Gigi θα ψηφίσω…

*** Διαβάζω ότι επικράνθην σφόδρα η δημοτική αρχή γιατί δεν ήταν έτοιμη η κεντρική γέφυρα όταν άναβαν τα λαμπάκια στο δέντρο της πλατείας… Τι μας λες μωρέ!!! Και γιατί παρακαλώ;;; Γιατί δεν της βγήκε το… φατσιμάρε;;; Τα καθρεφτάκια για τους ινδιάνους που λέγαμε σε προηγούμενο σημείωμα;;;

*** Αχ και νάξερες δήμαρχε τι πίκρα θα πάρεις στις επόμενες εκλογές… Εκεί να δεις πίκρα… Τι πικραμύγδαλο και κουραφέξαλα, αυτό είναι τίποτα… Αλλά, για δε ρωτάς τον Λάππα, αυτός ξέρει καλύτερα… Και ως πικραμένος πρώην δήμαρχος αλλά και ως γιατρός!!!

Νόαμ Τσόμσκι: Δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης

Ο Νόαμ Τσόμσκι είναι Αμερικανός καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων και άρθρων, ενώ έχει δώσει και εκτενείς διαλέξεις επάνω σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων τα οποία περιλαμβάνουν τη γλωσσολογία, τη φιλοσοφία και την ιστορία της διανόησης.

Επίσης ο Τσόμσκι έχει πλούσιο ιστορικό πολιτικού ακτιβισμού από τη δεκαετία του '60 κι έπειτα, με πληθώρα βιβλίων τα οποία επικρίνουν κυρίως την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Ο Νόαμ Τσόσκι, γεννήθηκε σαν σήμερα στις 7 Δεκεμβρίου του 1928. Με αφορμή ας θυμηθούμε, ένα πολιτικό και επίκαιρο κείμενο του.

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μέρος μιας συλλογής συνεντεύξεων του Ν.Τσόμσκι, όπου ο κορυφαίος διανοητής διαπιστώνει διεισδυτικές παρατηρήσεις για τους θεσμούς που διαμορφώνουν τη σκέψη του κοινού.

Οι αργίες του 2016: «Φουλ» στα τριήμερα η νέα χρονιά!

Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες θρησκευτικές ή εθνικές εορτές, οι οποίες συχνά αποτελούν ημέρες αργίας για τους εργαζόμενους και τους μαθητές.

Κάποιες από αυτές είναι σταθερές, ενώ κάποιες άλλες είναι κινητές και προσδιορίζονται από την ημερομηνία του Πάσχα για το κάθε έτος.

Δείτε παρακάτω όλες τις αργίες (δημόσιες και σχολικές) του έτους 2016:

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Τα όρια στο αλκοτέστ και τα πρόστιμα – ποινές

Μέρες που έρχονται εορταστικές, και λίγο πολύ όλοι θα πιούμε κάτι παραπάνω, να έχετε υπόψη σας και τα παρακάτω:

O K.O.K. προβλέπει τα παρακάτω, σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, φαρμάκων και τοξικών ουσιών:

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Η νέα ηλεκτρονική δήλωση στην εφορία - Ότι δεν δηλώνεται θα δεσμεύεται

Ηλεκτρονική «δήλωση περιουσίας», όπου θα καταγράφεται αναλυτικά η κινητή και ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα υποβάλλουν μέσα στο 2016 όλοι οι φορολογούμενοι και με βάση τα στοιχεία αυτά θα συνταχθεί το περιουσιολόγιο, με αποτέλεσμα η Εφορία να έχει ανά πάσα στιγμή στις οθόνες της το εισοδηματικό και περιουσιακό προφίλ του κάθε φορολογουμένου.

Η σχετική ρύθμιση, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, θα προβλέπει ότι όποιο περιουσιακό στοιχείο δεν δηλωθεί από τους φορολογουμένους θα δεσμεύεται αυτόματα από το Δημόσιο μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας συμπαρίσταται στους συνάδελφους των Τρικάλων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, καταγγέλλει την  προσπάθεια τρομοκρατίας και φίμωσης των δημοσιογράφων των Τρικάλων, που επιχειρείται από τον εργολάβο καθαριότητας του Νοσοκομείου Τρικάλων, μέσω μηνυτήριας αναφοράς και δηλώνει απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι τα φαινόμενα συνειδητής απαξίωσης του δημοσιογραφικού καθήκοντος δεν θα περάσουν.

Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2014, οι καθαρίστριες πραγματοποιούν κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης του Νοσοκομείου διαμαρτυρόμενες για μη καταβολή των μισθών τους καθώς και για απειλές απολύσεων από πλευράς του εργολάβου.

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Συγκλονιστική επιστολή Γλέζου στους 300 της Βουλής!

Με επιστολή του στους 300 Έλληνες βουλευτές το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, ο Μανώλης Γλέζος, προτρέπει να «σπάσουν τα δεσμά των κομματικών παρωπίδων» και να πουν όχι στην υποτέλεια και στους δανειστές.

Αναφέρει η επιστολή του Μανώλη Γλέζου:
«Ελευθερώστε τις συνειδήσεις σας. Σπάστε τα δεσμά των κομματικών παρωπίδων και ελευθερώστε τις συνειδήσεις.

Καθισμένος στο παραγώνι των στερνών κατωφλιών της ζήσης μου, απευθύνομαι σε σας τους Τριακόσιους της Βουλής των Ελλήνων, στον κάθε ένα ξεχωριστά και του βροντοφωνάζω.

Φρανκ Ζάππα: Ο ανήσυχος της ροκ

Σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβρίου του 1993 πέθανε ο Φρανκ Ζάππα, ο οξύτερος μουσικός νους του rock ‘n roll και δαιμόνιος κοινωνικός κριτικός που επηρέασε πολλούς από τους σημερινούς μουσικούς.
Ο πιο παραγωγικός μουσικός της γενιάς του, άφησε πίσω του τεράστιο έργο όπου γεφύρωνε, με αξιοσημείωτη άνεση, πλήθος ειδών – από τη ροκ, τη τζαζ, την R&B έως την αβάντ-γκαρντ και την κλασική – αμφισβητώντας τα status quo τόσο στην μουσική όσο και στην κοινωνικοπολιτική σκηνή.

Το εορταστικό ωράριο Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων, γνωστοποιεί το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το οποίο ξεκινά από την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 και έχει ως εξής:

14/12/2015: ΔΕΥΤΕΡΑ 8:50 – 14:00 & 17:30 – 20:30
15/12/2015: ΤΡΙΤΗ 8:50 – 14:00
16/12/2015: ΤΕΤΑΡΤΗ 9:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00
17/12/2015: ΠΕΜΠΤΗ 9:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00

Λαϊκή Ενότητα Τρικάλων: Να σταματήσουν οι διώξεις των αγωνιστών του κινήματος

Να σταματήσουν οι διώξεις των αγωνιστών του κινήματος, συνδικαλιστών, δημοσιογράφων και απλών πολιτών, οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό των αγωνιζόμενων καθαριστριών του Νοσοκομείου Τρικάλων, το καλοκαίρι του 2014.
Συμπαραστεκόμαστε στους 9 διωκόμενους αγωνιστές, μεταξύ των οποίων και 2 μέλη της Λαϊκής Ενότητας Τρικάλων, οι οποίοι σέρνονται σε δίκη στις 8 Δεκέμβρη επειδή στάθηκαν στο πλευρό των αγωνιζόμενων καθαριστριών του Νοσοκομείου Τρικάλων οι οποίες προχώρησαν αυθόρμητα σε κινητοποιήσεις,

Βλέποντας παντού «κακούς» και «ανθέλληνες»: Δεν φταίνε πάντα οι ξένοι…

Η Ελλάδα του σήμερα έχει βολευτεί αποδίδοντας όλα τα κακά που τη βρίσκουν στους κακούς ξένους. Αυτοί φταίνε για όλα τα δεινά του έθνους από την Μυκηναϊκή εποχή μέχρι σήμερα, για τα οικονομικά ή πολιτικά προβλήματά της.

Οι Έλληνες έχοντας χάσει αυτό που η χώρα καυχάτο ότι γέννησε, την κοινή λογική, ξέρει να παραπονείται πολύ και να πράττει λίγο. Κατηγορεί το ΝΑΤΟ γιατί στηρίζει την Τουρκία, αλλά δεν τολμά να δείξει απέναντι και κατ’ επέκταση στο ΝΑΤΟ, ότι το παραμύθι με τις παραβιάσεις και κυρίως της απειλές πρέπει να τελειώσει.

Αντί να εκμεταλλευτεί την συγκυρία στην οποία η Τουρκία είναι κάτω, πιεζόμενη πανταχόθεν, θεωρώντας ότι το οικονομικό είναι το βασικό της πρόβλημα, δεν κινείται, ώστε να αποδείξει στο όποιο ΝΑΤΟ ότι υπάρχει και έχει και αυτή ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ.

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

3 Δεκέμβρη 1944: Η ματωμένη Κυριακή

Τα γεγονότα της 3ης του Δεκέμβρη 1944 υπό το πρίσμα της ιστορικής έρευνας. Κείμενο του Γιώργου Πετρόπουλου από το «Ριζοσπάστη» της 2 Δεκέμβρη 2001.
«…Και ξημέρωσε η 3 του Δεκέμβρη. Τρεις του Δεκέμβρη!.. Όποιος έζησε στις 3 του Δεκέμβρη, στις 4 μπορούσε να πεθάνει. Ο προορισμός του ανθρώπου, που είναι: να κάνει κάτι μεγάλο ή να ζήσει κάτι μεγάλο εκπληρώνεται. Γιατί ο λαός, ο Αθηναϊκός λαός, κείνη τη μεγάλη μέρα αποκαλύφθηκε μπροστά στο ίδιο του το μεγαλείο».

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Πώς θα δηλώσουν τα υπάρχοντά τους 300.000 υπόχρεοι το 2016

- Αναλυτικά όσα προβλέπει η απόφαση Τσακαλώτου - Παπαγγελόπουλου

Από ανάκριση γ΄ βαθμού θα περάσουν το 2016 συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες (περίπου 300.000 υπόχρεοι μαζί με τις οικογένειές τους) καθώς θα υποβληθούν σε μία άκρως εξαντλητική διαδικασία προκειμένου να περάσουν από ψηφιακή «ακτινογραφία» όλα τα υπάρχοντά τους. 

Ουσιαστικά πρόκειται για μια «πρόβα» πριν την καθολική εφαρμογή του περιουσιολογίου για όλους τους πολίτες το 2016.

Μέλη της κυβέρνησης, γενικοί γραμματείς, αιρετοί άρχοντες, εφοριακοί, ελεγκτές, αξιολογητές, υπάλληλοι υπουργείων, στελέχη ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ, όλοι οι ένστολοι, δασάρχες, δημοσιογράφοι,  μέχρι και αθλητικοί παράγοντες, διαιτητές, παρατηρητές διαιτησίας και δεκάδες άλλοι κλάδοι που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την Πολιτεία, θα πρέπει να συμπληρώσουν σχεδόν ό,τι έχουν και δεν έχουν, αλλά και όλες τις μεταβολές της περιουσίας τους κάθε χρόνο.